Premies zorg 2019 bekend

Klik voor meer info

Klopt de herbouwwaarde nog?

Door de stijgende bouwkosten en huizenprijzen stijgt ook de herbouwwaarde van uw woning. Dit is het benodigde bedrag om uw huis na calamiteiten opnieuw te bouwen, op dezelfde plek en manier. Als uw opstalverzekering goed geregeld is op basis van een realistische herbouwwaarde, voorkomt u teleurstellingen bij onverwachte schade door brand, bliksem of storm.

Impact hoge bouwkosten


Alles wat vastzit aan uw woning en bijgebouwen (aarde- en nagelvast) is binnen de opstalverzekering meeverzekerd. Zodra iets zonder te beschadigen opgepakt kan worden, valt het onder de inboedelverzekering. Ieder jaar herzien verzekeringsmaatschappijen de verzekerde som op basis van het prijsindexcijfer voor bouwkosten van het Centraal Bureau voor de Statistiek, het CBS. Hoe uw verzekeraar de herbouwwaarde van uw woonhuis precies indexeert, vindt u terug in de voorwaarden van uw opstalverzekering. In geval van een schadeclaim bepaalt de herbouwwaarde de uitkering voor herbouwen, niet te verwarren met bijvoorbeeld de WOZ-waarde.

Klimaatverandering en duurzaamheid


Een andere factor die meespeelt bij premieverhogingen is klimaatverandering. Zware neerslag en heftige stormen komen in Nederland steeds vaker voor, met extremere schades tot gevolg. Daarbij komt dat nieuwe huizen duurzamer gebouwd worden om klimaatdoelen te halen. En duurzaam bouwen betekent tegelijk duurder bouwen, wat de herbouwwaardes tevens doet stijgen.Met de oververhitte woningmarkt en lage rente op spaargeld, kiezen veel mensen voor het verbouwen van hun huis. Of het nu om een nieuwe badkamer, keuken of veranda gaat, vergeet niet om zo’n aanpassing te melden. Uit onderzoek blijkt dat bijna 80% van de Nederlanders de opstalverzekering niet laat aanpassen na renovatie. De update is van belang, omdat garantie tegen onderverzekering daarna veelal niet meer geldig is. Ook als u de energieprestaties van uw huis verbetert, is het verstandig om dit door te geven. Denk aan het plaatsen van zonnepanelen, maar ook aan meer onzichtbare maatregelen zoals isoleren.

Zorgeloos wonen: polischeck


Om u te beschermen tegen onderverzekering zoekt Van der Velden graag voor u uit of de herbouwwaarde in uw opstalverzekering nog up-to-date is. Het gaat immers over uw onderdak. Neem gerust contact op met onze adviseur Theo, ook voor het slim verzekeren van zakelijk vastgoed.

Terug naar overzicht