Premies zorg 2019 bekend

Klik voor meer info

Prinsjesdag, wat verandert er in 2021?

Op 15 september is het Prinsjesdag en begint het nieuwe werkjaar van de regering. Minister Hoekstra van Financiën biedt op deze derde dinsdag van september de Miljoenennota en de Rijksbegroting aan de Tweede Kamer aan. Vooral mensen met een baan zullen er dankzij lastenverlichting iets op vooruit gaan. Uiteraard zorgt de coronacrisis het komende jaar wel voor onzekere omstandigheden.

Wij houden u graag op de hoogte van de plannen die invloed hebben op uw portemonnee. Hier vindt u de belangrijkste veranderingen: 

Voor starters op de woningmarkt


Jongeren die voor het eerst een huis kopen, hoeven vanaf volgend jaar geen overdrachtsbelasting meer te betalen. Aangezien deze belasting nu nog 2% bedraagt van de koopsom, zijn starters daarmee voordeliger uit. Bij een huis van 250.000 euro, scheelt dit 5.000 euro aan kosten. De overdrachtsbelasting voor particuliere beleggers zal juist verhoogd worden van 2 naar 8 procent. Dit gaat gelden voor iedereen die een huis of appartement koopt waarin de koper zelf niet gaat wonen. Verder schroeft het kabinet de overdrachtsbelasting voor bedrijfspanden op van 6 naar 8 procent. Deze aanpassingen moeten weer ruimte op de woningmarkt opleveren.

Voor het MKB


De eerder aangekondigde verlaging van de winstbelasting voor grote bedrijven gaat niet door. Ondernemers in het MKB krijgen wel te maken met een belastingverlaging van 16,5 naar 15 procent. Dit geldt in eerste instantie voor winsten tot 200.000 euro, maar het grensbedrag wordt de komende jaren verdubbeld. Ook zullen constructies waardoor bedrijven belasting kunnen ontduiken, aangepakt worden. Om dit te compenseren, volgt een regeling waarbij ondernemers belastingaftrek krijgen bij investeringen die werkgelegenheid opleveren. 

Voor zzp’ers


De komende jaren wordt de zelfstandigenaftrek afgebouwd. Dit is het belastingvoordeel voor zzp’ers. Vorig jaar werd al bekend gemaakt dat de aftrek uiteindelijk op 5.000 euro in 2028 zou gaan uitkomen. Hier wordt nog een schep bovenop gedaan, waardoor de aftrek tot circa 3.200 euro daalt. Op die manier moeten de fiscale verschillen tussen zelfstandigen en mensen in loondienst kleiner worden. Aan de andere kant zullen een verlaging van de inkomstenbelasting en een verhoging van de arbeidskorting ertoe leiden dat zzp’ers er niet op achteruit gaan.

Verder wordt een ander voorstel gepresenteerd om spaarders tegemoet te komen. Het gaat dan over de te betalen belasting in box 3, de inkomsten uit sparen en beleggen. Dit nieuwe voorstel komt in de plaats van de vorig jaar gepresenteerde plannen. Het oorspronkelijke voorstel benadeelde andere belastingplichtigen in box 3.

Heeft u een specifieke vraag? Neem dan gerust contact op met onze adviseurs. Wij zijn bereikbaar via:

•    telefoonnummer (0180) 68 11 88
•    e-mailadres info@van-der-velden.nl

(bronnen: AD, FD & De Telegraaf; beeld: V. Kuypers/Rijksoverheid)
 

Terug naar overzicht