Premies zorg 2019 bekend

Klik voor meer info

Rookmelders verplicht per 1 juli 2022!

Per 1 juli moeten alle huizen - op elke woonverdieping - en alle besloten ruimtes een rookmelder hebben. Dit is niet voor niets. In 2020 ontvingen verzekeraars meer dan 66.000 claims voor woningbranden. Rookmelders zijn sinds 2003 al verplicht in nieuwbouwwoningen. Maar vanaf 1 juli 2022 moeten ze ook aanwezig zijn in bestaande woningen. Maar wat zijn de consequenties als u er geen één heeft?

Controle 

Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de handhaving. Zij mogen ook een boete opleggen, indien u niet in bezit bent van één of meerdere werkende rookmelders. Maar in de praktijk zal het op korte termijn niet realistisch zijn voor gemeenten om bij elke woning te controleren of alle etages voorzien zijn van een rookmelder. Einde van dit jaar zal hier strenger op gecontroleerd kunnen gaan worden. Desalniettemin is het voor uw eigen veiligheid natuurlijk erg aan te raden om een goede rookmelder aan te schaffen. 
 

Vanaf 1 juli moet op elke verdieping van een woning minimaal één rookmelder aanwezig zijn; ook als u uw huis aan iemand anders verhuurt. Aangeraden wordt om deze in ruimtes te plaatsen waar een vluchtroute is. Welke rookmelder u aanschaft mag u helemaal zelf bepalen, zolang deze maar voldoet aan het Europese keurmerk EN 14604. 


Meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op

Terug naar overzicht